РЕГИОНАЛНО ИНФОРМАЦИОННО-КОНСУЛТАТИВЕН ЦЕНТЪР

КАЛОРИЙНИ НУЖДИ

В България е въведена системата на хлебните единици като с нейна помощ може лесно да се регулира и изчислява приема на въглехидрати. Една хлебна единица е количеството от хранителния продукт, в което се съдържат точно 12 грама захар. Количеството хлебни единици на хранене или на ден зависи от теглото, физическата активност и необходимите калории. Направени са изчисления за стотици храни и тяхното въглехидратно съдържание е добре известно. При човек с нормално телесно тегло се препоръчват 20-22 хлебни единици – това е броят за запазване на теглото такова, каквото е. Ако теглото е поднормено или наднормено, препоръките могат да варират от 25-30 или пък 14-16 хлебни единици. Важно е хлебните единици да се разпределят през деня на три основни хранения и три по-малки междинни закуски. Зеленчуците не се преизчисляват към хлебните единици стига да не надвишават 300 грама, ако са – тиквички, патладжани, всички зеленолистни, чушки, краставици, маслини, зеле, авокадо, карфиол, броколи, зелени лук и чесън, гъби. Има зеленчуци, които обаче трябва да се добавят към изчисленията за хлебни единици, ако консумацията им надвишава 200 грама. Това са цвекло, зелен фасул, моркови, стари лук и чесън, ряпа и целина. Хлебните единици се съдържат във всичко, в което има въглехидрати, но тъй като количествата въглехидрати варират от храна до храна, хлебната единица смила тази информация. Важното е да се знае, че всички храни съдържащи въглехидрати трябва да се причисляват към хлебните единици. Важно нещо при пресмятането на хлебните единици е да се изважда стойността на фибрите, ако е над 5 грама. Това се прави, защото фибрите не се усвояват от тялото

ВАШИЯТ РЪСТ Е /в см/

НУЖНИТЕ ВИ КАЛОРИЙ

НЕОБХОДИТЕ ВИ ХЕ

КАЛОРИЙ и ХЕ
145
150
155
160
165
170
175
180
185
190
195
КАЛОРИЙ и ХЕ
1200-1500
1300-1600
1400-1700
1500-1800
1600-1900
1700-2000
1800-2100
1900-2200
2000-2300
2200-2500
2300-2600
КАЛОРИЙ и ХЕ


....
....
....
....
....
.....
.....
.....
....
....
....

Хлебни единици в основните храни 

/1 ХЕ = 12гр. Въглехидрати/

1ХЕ е в

ПРОДУКТ

единица

Грам      

Kcal

Хляб “Добруджа”

1/2 филия

25

62

Хляб “Грахам”

1/2 филия

25

65

Типов хляб

1/2 филия

25

65

Бял хляб за тостер

1 филия

25

65

Франзела

20

60

Ръжено-пшеничен 
хляб

25

60

Макарони

4 пълни супени
лъжици

50

55

Геврек

1/4

20

60

Баничка със сирене

30

117

Тутманик със сирене

35

125

Сиренка

30

105

Соленки с извара

30

120

Виенска кифла

20

70

Козуначена кифла

20

55

Мекица

30

115

Обикновени бисквити

20

100

Солети

17 пръчици

15

50

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ
Овесени ядки


3 равни 
супени лъжици


20


75

Ориз (сварен)

2 пълни 
супени лъжици

50

55

Пуканки

10 пълни 
супени лъжици

15

60

Пшенично брашно

1 пълна 
супена лъжица

15

50

Пшеничен грис

1 пълна 
супена лъжица

15

50

Царевично брашно

1 пълна 
супена лъжица

15

50

Царевичен грис

1 пълна 
супена лъжица

15

55

Царевично нишесте

1 пълна 
супена лъжица

15

50

Царевица 
варена (ронена)

3 пълни 
супени лъжици

60

65

Соя

4 пълни 
супени лъжици

45

130

Корнфлейкс

4 пълни 
супени лъжици

15

55

КАРТОФИ
Картоф 


1 средноголям
картоф

75

55

Картофено пюре

2 пълни 
супени лъжици

90

80

Пържени картофи

12 резенчета

35

90

Чипс

1 чаша

25

145

ВАРИВА 
Леща сварена 


3 пълни 
супени лъжици

50

65

Зелен грах

9 пълни 
супени лъжици

130

75

Зрял боб сварен

3 пълни 
супени лъжици

50

65

ЯДКИ 
Фъстъци

1/4 чаша

60

375

Кашу

3 супени лъжици

40

240

Бадеми

3/4 чаша

60

385

Лешници

3/4 чаша

90

590

Орехи

6 пълни 
супени лъжици

90

600

Кестени

3 броя

40

55

МЛЯКО 
Прясно мляко


1 чаша


250 мл


165

Кисело мляко

1 чаша

250 мл

160

Айран

1 чаша

300 мл

125

Плодово кисело
мляко

1/2 кофичка

100

100

Мед

1 равна 
супена лъжица

12

50

Шоколад

1/3

30

170

ПЛОДОВЕ 
Ябълки


1 малка


100


60

Круши

1/2 средноголяма

100

60

Къпини

1 чаша

140

70

Ягоди

1 чаша

160

60

Малини

1 чаша

130

60

Боровинки

3/4 чаша

90

55

Пъпеш

1 резен

100

55

Диня

1 резен

210

55

Череши

10 големи

80

50

Вишни

20 броя

100

55

Грозде

9 зърна

70

50

Киви

2 малки

130

55

Касис

1 чаша

140

55

Зарзали

2 големи

110

55

Праскови

1 средноголяма

130

55

Сливи

3–4

90

45

Банан

1/2 средноголям

50

50

Портокали

1 малък

130

50

Мандарини

2 малки

150

55

Грейпфрут

1/2 голям

120

50

Смокини

1 голяма

70

55

Мушмули

100

45

ПЛОДОВИ СОКОВЕ
натурални 100% 
Ябълки



100 мл

Дюли

125 мл

Вишни

120 мл

Грейпфрут

130 мл

Портокал

110 мл

Лимон

150 мл

Грозде

70 мл

Малини

160 мл

Боровинки

90 мл

Касис

160 мл

Домати

300 мл

Моркови

200 мл

Въглехидратни единици в основните храни 

/1 ВЕ = 10гр. Въглехидрати/

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.