КАЛОРИЙНИ НУЖДИ
В България е въведена системата на хлебните единици като с нейна помощ може лесно да се регулира и изчислява приема на въглехидрати. Една хлебна единица е количеството от хранителния продукт, в което се съдържат точно 12 грама захар. Количеството хлебни единици на хранене или на ден зависи от теглото, физическата активност и необходимите калории. Направени са изчисления за стотици храни и тяхното въглехидратно съдържание е добре известно. При човек с нормално телесно тегло се препоръчват 20-22 хлебни единици – това е броят за запазване на теглото такова, каквото е. Ако теглото е поднормено или наднормено, препоръките могат да варират от 25-30 или пък 14-16 хлебни единици. Важно е хлебните единици да се разпределят през деня на три основни хранения и три по-малки междинни закуски. Зеленчуците не се преизчисляват към хлебните единици стига да не надвишават 300 грама, ако са – тиквички, патладжани, всички зеленолистни, чушки, краставици, маслини, зеле, авокадо, карфиол, броколи, зелени лук и чесън, гъби. Има зеленчуци, които обаче трябва да се добавят към изчисленията за хлебни единици, ако консумацията им надвишава 200 грама. Това са цвекло, зелен фасул, моркови, стари лук и чесън, ряпа и целина. Хлебните единици се съдържат във всичко, в което има въглехидрати, но тъй като количествата въглехидрати варират от храна до храна, хлебната единица смила тази информация. Важното е да се знае, че всички храни съдържащи въглехидрати трябва да се причисляват към хлебните единици. Важно нещо при пресмятането на хлебните единици е да се изважда стойността на фибрите, ако е над 5 грама. Това се прави, защото фибрите не се усвояват от тялото
145
150
155
160
165
170
175
180
185
190
195
1200-1500
1300-1600
1400-1700
1500-1800
1600-1900
1700-2000
1800-2100
1900-2200
2000-2300
2200-2500
2300-2600
....
....
....
....
....
.....
.....
.....
....
....
....
Хлебни единици в основните храни /1 ХЕ = 12гр. Въглехидрати/ |
1ХЕ е в ПРОДУКТ | единица | Грам | Kcal | Хляб “Добруджа” | 1/2 филия | 25 | 62 | Хляб “Грахам” | 1/2 филия | 25 | 65 | Типов хляб | 1/2 филия | 25 | 65 | Бял хляб за тостер | 1 филия | 25 | 65 | Франзела | | 20 | 60 | Ръжено-пшеничен хляб | | 25 | 60 | Макарони | 4 пълни супени лъжици | 50 | 55 | Геврек | 1/4 | 20 | 60 | Баничка със сирене | | 30 | 117 | Тутманик със сирене | | 35 | 125 | Сиренка | | 30 | 105 | Соленки с извара | | 30 | 120 | Виенска кифла | | 20 | 70 | Козуначена кифла | | 20 | 55 | Мекица | | 30 | 115 | Обикновени бисквити | | 20 | 100 | Солети | 17 пръчици | 15 | 50 | ЗЪРНЕНИ ХРАНИ Овесени ядки
| 3 равни супени лъжици
| 20
| 75
| Ориз (сварен) | 2 пълни супени лъжици | 50 | 55 | Пуканки | 10 пълни супени лъжици | 15 | 60 | Пшенично брашно | 1 пълна супена лъжица | 15 | 50 | Пшеничен грис | 1 пълна супена лъжица | 15 | 50 | Царевично брашно | 1 пълна супена лъжица | 15 | 50 | Царевичен грис | 1 пълна супена лъжица | 15 | 55 | Царевично нишесте | 1 пълна супена лъжица | 15 | 50 | Царевица варена (ронена) | 3 пълни супени лъжици | 60 | 65 | Соя | 4 пълни супени лъжици | 45 | 130 | Корнфлейкс | 4 пълни супени лъжици | 15 | 55 | КАРТОФИ Картоф
| 1 средноголям картоф
| 75 | 55 | Картофено пюре | 2 пълни супени лъжици | 90 | 80 | Пържени картофи | 12 резенчета | 35 | 90 | Чипс | 1 чаша | 25 | 145 | ВАРИВА Леща сварена
| 3 пълни супени лъжици
| 50 | 65 | Зелен грах | 9 пълни супени лъжици | 130 | 75 | Зрял боб сварен | 3 пълни супени лъжици | 50 | 65 | ЯДКИ Фъстъци | 1/4 чаша | 60 | 375 | Кашу | 3 супени лъжици | 40 | 240 | Бадеми | 3/4 чаша | 60 | 385 | Лешници | 3/4 чаша | 90 | 590 | Орехи | 6 пълни супени лъжици | 90 | 600 | Кестени | 3 броя | 40 | 55 | МЛЯКО Прясно мляко | 1 чаша
| 250 мл
| 165
| Кисело мляко | 1 чаша | 250 мл | 160 | Айран | 1 чаша | 300 мл | 125 | Плодово кисело мляко | 1/2 кофичка | 100 | 100 | Мед | 1 равна супена лъжица | 12 | 50 | Шоколад | 1/3 | 30 | 170 | ПЛОДОВЕ Ябълки |
1 малка |
100 |
60 | Круши | 1/2 средноголяма | 100 | 60 | Къпини | 1 чаша | 140 | 70 | Ягоди | 1 чаша | 160 | 60 | Малини | 1 чаша | 130 | 60 | Боровинки | 3/4 чаша | 90 | 55 | Пъпеш | 1 резен | 100 | 55 | Диня | 1 резен | 210 | 55 | Череши | 10 големи | 80 | 50 | Вишни | 20 броя | 100 | 55 | Грозде | 9 зърна | 70 | 50 | Киви | 2 малки | 130 | 55 | Касис | 1 чаша | 140 | 55 | Зарзали | 2 големи | 110 | 55 | Праскови | 1 средноголяма | 130 | 55 | Сливи | 3–4 | 90 | 45 | Банан | 1/2 средноголям | 50 | 50 | Портокали | 1 малък | 130 | 50 | Мандарини | 2 малки | 150 | 55 | Грейпфрут | 1/2 голям | 120 | 50 | Смокини | 1 голяма | 70 | 55 | Мушмули | | 100 | 45 | ПЛОДОВИ СОКОВЕ натурални 100% Ябълки | | |
100 мл
| Дюли | | | 125 мл | Вишни | | | 120 мл | Грейпфрут | | | 130 мл | Портокал | | | 110 мл | Лимон | | | 150 мл | Грозде | | | 70 мл | Малини | | | 160 мл | Боровинки | | | 90 мл | Касис | | | 160 мл | Домати | | | 300 мл | Моркови | | | 200 мл |
|
Въглехидратни единици в основните храни
/1 ВЕ = 10гр. Въглехидрати/