ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО И ПРИЛОЖЕНТЕ, УСПЕХА КЪМ ПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ Е ГАРАНТИРАН
Съвети за правилно хранене Отстранявайте видимата мазнина и кожа на месото. Приготвяйте храната си чрез варене или задушаване, на пара или на скара. Използвайте диетична сол. Консумирайте пресни или сушени плодове и зеленчуци, с гарантиран произход и качество. Предпочитайте леко-киселите пред сладките плодове.
В диетата за диабетици е позволено да присъстват: - хляб и хлебни изделия – предимно черен хляб (200-350 грама на ден, по лекарско предписание) - супа от зеленчукови, месни и рибни бульони (не силни) с малко количество зеленчуци (1-2 пъти седмично) - ястия от месо и птици (говеждо, телешко, нетлъсто свинско, пуешко, заешко варено или желирано) - рибни ястия, основно нетлъсти (бяла риба, ламинария, треска, див шаран – варени или желирани) - зеленчукови ястия и гарнитури (листни зеленчуци, зеле – бяло и цветно, маруля, репички, краставици, тиквички, картофи, цвекло, моркови) – варени, печени или сурови - храни и гарнитури от зърнени и бобови култури, тестени изделия (в ограничени количества, като понякога ограничавайте количеството хляб в менюто). - ястия от яйца (не повече от 2 бр. на ден под формата на омлет или рохко сварени) или като добавка към други ястия - кисели и кисело–сладки плодове (включително горски): ябълки, лимони, портокали, червено френско грозде, червена боровинка и др. до 200 грама дневно в сурово състояние или под формата на компот с подсладител. С лекарско позволение можете да консумирате сладки храни и специални продукти за диабетици. - мляко – след разрешение от лекар, кефир (1-2 чаши дневно), извара (50-200 грама на ден) – натурална или под формата на пудинг, чийзкейк и други. - леки сосове на основата на зеленчуков бульон с оцет, доматено пюре, млечни и др. - чай с мляко, слабо кафе, доматен сок, сокове от плодове (и горски) – общото количество течности за деня не трябва да надхвърля 5 чаши. - масло, олио (40 грама дневно в свободен вид или в храната) Храната на болните от диабет трябва да е богата на витамини, затова менюто им е полезно да включва мая – бирена и хлебна, шипкова отвара Противопоказни блюда и продукти за храненето на диабетици: - бонбони, шоколад, сладкарски изделия, кифли, сладка, мед, сладолед и други сладки изкушения - пикантни, солени и пушени мезета и храни, овча и свинска мазнина - пипер, горчица - алкохолни напитки - грозде, банани, стафиди - захар се разрешава в много малки количества след разрешение от лекар
ПРАВИЛА НА ХРАНЕНЕ
ЛЕЧЕБНО ХРАНЕНЕ
Болните от диабет трябва да се хранят 5-6 пъти дневно и да приемат по времме на хранене по малко количество храна. Болните от диабет трябва да получават достатъчно количество белтъци и сложни захари-нишесте и растителна целулоза. За сметка на това трябва да се намалят до минимум простите захари – глюкоза, фруктоза и зхароза, както и наситените мазнини. Диабетиците трябва да приемат в достатъчни количества витамини, минерали, антиоксиданти и ненаситени мастни киселини. За да не пълнеят болните трябва да изчисляват прихода и разхода на калории. Калорийте се изчисляват в хлебни единици. Една хлебна единица е равна на 12g глюкоза. За едно денонощие на организма са му необходими от 18 до 24 хлебни единици. Те се разпределят по следния начин:
- закуска – 9-11 хлебни единици,
- обяд – 6-7 хлебни единици,
- втора и следобедна закуска – не повече от 1-2 хлебни единици,
- вечеря – 3-4 хлебни единици
Представяме ви следните еквиваленти на 1 хлебна единица:
- 25 g фасул, или грах,
- 100 g зелен фасул,
- 150 g моркови,
- 120 g ряпа,
- 120 g сини сливи,
- 160 g кисели вишни,
- 300 g кисело мляко,
- 12 g захар,
- 340 g малини,
- 300 g ягоди,
- 250 g пъпеш,
- 20 g бял боб,
- 15 g бяло брашно,
- 15 g нишесте,
- 15 g ориз,
- 20 g овесени ядки,
- 60 g картофи
При изработване на хранителният режим трябва да се вземе под внимание и гликемичният индекс на продуктите. Гликемичният индекс показва с каква скорост храната покачва нивото на кръвната захар.Препоръчват се храни, чиито гликемичен индекс е по нисък, защото те покачват кръвната захар по-плавно и за по продължително време. Храните с висок гликемичен индекс като картофеено пюре, сладка и мармалади повишават бързо кръвната захар и това води до повишаване на инсулиновите нужди.
Представяме ви списък на продуктите и техният гликемичен индекс:
- 1 ХЕ глюкоза – 100
- 1 ХЕ малтоза – 105
- 1 ХЕ фруктоза – 20
Плодове:
- 1 ХЕ /70g/ грозде – 46
- 1 ХЕ/80g/ банани -56
- 1 ХЕ/100g/ вишни -22
- 1 ХЕ/160g/ ягоди- 40
- 1 ХЕ/130g/ малини -45
- 1 ХЕ/140g/ къпини -42
- 1 ХЕ/90g/ череши -22
- 1 ХЕ/90g/ черни боровинки -50
- 1 ХЕ/140g/ праскови -42
- 1 ХЕ/120g/ кайсии -57
- 1 ХЕ/80g/ сини сливи -39
- 1 ХЕ/210g/ диня -72
- 1 ХЕ/130g/ пъпеш -65
- 1 ХЕ/70g/ смокини -61
- 1 ХЕ/130g/ кивии -52
- 1 ХЕ/130g/ портокали -43
- 1 ХЕ/150g/ мандарини-45
- 1 ХЕ/150g/ грейпфрут -25
- 1 ХЕ/100g/ ябълки -38
- 1 ХЕ/100g/ круши -38
Зеленчуци, варива
- 1 ХЕ/50g/ варен зрял фасул -29
- 1 ХЕ/50g/ варена леща -30
- 1 ХЕ/130g/ зелен грах консерва -47
- 1 ХЕ/45g/ сушена соя -16
Хляб, зърнени храни, тестени изделия и картофи
- 1 ХЕ/25g/ пшеничен хляб -72
- 1 ХЕ/25g/ типов хляб -64
- 1 ХЕ/25g/ ръжен хляб -41
- 1 ХЕ/15g/ сухар -70
- 1 ХЕ/20g/ геврек -62
- 1 ХЕ/20g/ макова кифла -67
- 1 ХЕ/50g/ варени макарони-46
- 1 ХЕ/50g/ спагети -38
- 1 ХЕ/20g/ овесени ядки -48
- 1 ХЕ/15g/ корнфлейкс -83
- 1 ХЕ/50g/ варен ориз – бял – 70
- 1 ХЕ/50g/ варен ориз – кафяв -60
- 1 ХЕ/15g/ пуканки -55
- 1 ХЕ/60g/ варена царевица -56
- 1 ХЕ/90g/ картофено пюре -83
- 1 ХЕ/75g/ варени картофи -73
- 1 ХЕ/35g/ пържени картофи -75
- 1 ХЕ/15g/ брашно, грис, нишесте -75
Mляко, ядки, захар
- 1 ХЕ/250ml/ прясно мляко -30
- 1 ХЕ/250ml/ кисело мляко -14
- 1 ХЕ/100g/ плодово кисело мляко-36
- 1 ХЕ сладолед -36
- 1 ХЕ/90g/ орехи<25
- 1 ХЕ/90g/ лешници<25
- 1 ХЕ/60g/ бадеми<25
- 1 ХЕ/60g/ фъстъци<20
- 1 ХЕ/40g/ кестени -65
- 1 ХЕ/25g/ мармалад -51
- 1 ХЕ/15g/ пчелен мед -72
- 1 ХЕ/30g/ шоколад -49
- 1 ХЕ/12g/ захар -65
Освен гликемичният индекс трябва да се има в пред вид и съдържанието на мазнини в хранителните продукти Възможно е храни с нисък гликемичен индекс да са богати на мазнини, поради което те също не са за препоръчване.
Принципи на лечебното хранене при болни от диабет: Диетата трябва да бъде физиологично издържана: Количеството енергия в храната да бъде равно на енергийната необходимост на болния Количеството протеини, мазнини и въглехидрати да е балансирано Брой хранения за деня – 5-6 При страдащи от диабет с наднормено тегло, за да се увеличи чувството на ситост, в диетата трябва да се включат зеленчуци като прясно и кисело зеле, маруля, спанак, зелен грах, краставици, домати. За подобряване функциите на черния дроб, който страда много при диабета, в диетата следва да се включат продукти, съдържащи липотропни вещества (извара, соя, овесени продукти и др.), също да се ограничат месните, рибните бульони и тлъстите ястия. Съществуват няколко диети за хранене на диабетно болни, но, на практика, в домашни условия се използва една (диета 9). Тя се понася добре от всички заболели, включвайки или изключвайки отделни ястия и продукти.