РЕГИОНАЛНО ИНФОРМАЦИОННО-КОНСУЛТАТИВЕН ЦЕНТЪР

ПРАВИЛА ЗА ИНЖЕКТИРАНЕ, СЪХРАНЕНИЕ И ИЗХВЪРЛЯНЕ

ВНИМАНИЕ:
НИКОГА НЕ ПРЕДОСТАВЯЙТЕ ВАШИТЕ ПИСАЛКИ ДА СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ДРУГИ ЛИЦА
СЪЩЕСТВУВА РИСК ОТ ПРЕДАВАНЕ НА БОЛЕСТИ И ЗАРАЗИ
ПРАВИЛА ЗА ИНЖЕКТИРАНЕ И...
ОТ 1985г.СА ВЪВЕДЕНИ ИНЖЕКЦИОННИ ПОСОБИЯ, Т.Н. ПИСАЛКИ /ПЕНОВЕ/, КОИТО НЕ САМО УЛЕСНЯВАТ ИНЖЕКТИРАНЕТО НА ИНСУЛИНА, НО ГО ПРАВЯТ И ПО-ТОЧНО, ЗАРАДИ ВГРАДЕНИТЕ В ТЯХ СКАЛИ ЗА ДОЗИРАНЕ НА НУЖНИТЕ ЕДИНИЦИ.
ТЕ СА С ДИЗАЙН НА ОБИКНОВЕНИ ПИСАЛКИ, С ВГРАДЕН ИЛИ СМЕНЯЕМ ПЪЛНИТЕЛ. ИНСУЛИНОВАТА КОНЦЕТРАЦИЯ Е 100Е В 1МЛ. ИГЛАТА НА ПИСАЛКАТА Е МОНТИРАНА НА МЯСТОТО НА ПИСЕЦА И ИМА СИЛИКОТНОВО ПОКРИТИЕ, КОЕТО ЕЛИМИНИРА ТРИЕНОТО ПРИ ИНЖЕКТИРАНЕ, ОСИГУРЯВА СТЕРИЛНОСТ И БЕЗБОЛЕЗНЕНОСТ. ИГЛИТЕ СА МНОГО ТЪНКИ  И С РАЗЛИЧНИ ДЪЛЖИНИ..ТОВА ПОЗВОЛЯВА НА ДИАБЕТИКА ДА НОСИ ПИСАЛКАТА С ИНСУЛИНА СЪС СЕБЕ СИ. ВСИЧКИ ФИРМИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ИНСУЛИН ПРЕДЛАГАТ ПРОДУКТИТЕ СИ СЪС СВОЙ СОБСТВЕН ДИЗАЙН, НО ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ПЕНОВЕТЕ Е ТРУДНО ДА СЕ ПИШЕ ЗАРАДИ ГОЛЯМОТО РАЗНООБРАЗИЕ НА ВСИЧКИ ФИРМИ, ПОСТОЯННИТЕ НОВОВЪВЕДЕНИЯ.

ПОДГОТОВКА

ИНЖЕКТИРАНЕ / АПЛИКИРАНЕ

ПРАВИЛА ЗА ИНЖЕКТИРАНЕ И...
1. ИМИЙТЕ СИ РЪЦЕТЕ
2. Избор на място:/подходящи места/
-  коремната област: най-бърза абсорбация
*  подходящо място за болусни инсулин
-  бедрата
-  външната страна на мишниците 
-  седалището
*  ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯ ЕДНО И СЪЩО МЯСТО
*  ВСЯКА АПЛИКАЦИЯ ДА НА 2см. ВСТРАНИ ОТ
ПРЕДХОДНАТА
3. Обезвъздушаване на спринцовка
* при мътните: депо-инсулиновите препарати 
да се разклатят добре с няколко движения
/както е показано на картинки А и Б:
humulinN, Insutard, Insunam Basal
4. Подготовка на мястото
-  след избор да се втрие с напоено памуче със
спирт
5. Избиране на правилната доза!
6. Уверете се че сте избарали точния инсулин
и че дозата, която сте избрали е правилната
ПРАВИЛА ЗА ИНЖЕКТИРАНЕ И...
В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ 
ИНСУЛИНА СЕ 
ИНЖЕКТИРА САМО МУСКУЛНО
И Е АБОСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ВЕНОЗНО
1. След извършената подготовка се
свалят капачката на писалта и пред
пазната капачка на иглата
2. Иглата трябва да е в позиция 
90 градуса спрямо кожата
3. С бързо движение след като
е почистено място се вкарва иглата
в кожата
4. Инжектира се избраната при
подготовката доза
5. Изчаква се 5-7 сек, без
да се вади иглата
6. Изважда се иглата и се 
затваря веднага с предпазните
капачки на иглата и писалката
7. Мястото се почиства с напоено
предварително памуче със спирт
*  ПРИ ИНЖЕКТИРАНЕ АКО НЕ Е 
ДОКОСНАТ НЕРВ, БОЛКА НЯМА.
В РЕДКИ СЛУЧАЙ ИМА
БОЛКА ИЛИ КРЪВ,  НЕ СА 
ФАТАЛНИ, НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
ДА СЕ ДЕЗЕФЕКТИРАТ
*  ИНСУЛИНА СЕ НЕ БИВА
ДА ОСТАВА В ПИСАЛКАТА БЕЗ
ДА Е ЗАТВОРЕНА КАПАЧКАТ ИЛИ
ДА СЕ ОСТАВИ НА ИЗЛОЖЕНИЕ
НА ПРЯКА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА.

СЪХРАНЕНИЕ

ИЗХВЪРЛЯНЕ НА УПОТРЕБЕНИТЕ

ПРАВИЛА ЗА ИНЖЕКТИРАНЕ И...
Инсулина се съхранява в хладилници /не фризери/ от производителя до диабетика. Най-подходящо място е средната част на вратат на хладилника и средните рафтове на хладилниците. Съхранението му трябва да е така, че да не бъде повредена инсулиновата ампула или писалка. В случай че не разполагате с хладилник, най добре го дръжте на хладно място в дома си.
Независимо от всичко, дали вкъщи, или у вас, инсулина трябва да е защитен от пряка слънчева светлина или горещи места. В случай, че навън е много топло и носите инсулина у вас, направете всичко възможно да не се загрява. Обратното акот навън е с минусови температури, прибере инсулиновия патрон или писалка, възможно най-близко до тялото си за да не замръзне. Никога не използвайте инсулин, който е замръзнал, по-добре го изхвърлете, както и такъв, на който е изтекъл срока на годност. Не позволявайте инсулина да е лесно достъпен до деца, освен ако не са диабетици самите те. 
Не разрешавайте на когото да разпечатва или прави, каквото и да с вашите инсулини, за да не ги повреди. Добре е да не преливате инсулин от една в друга ампула, ако не го използвате, защото след отваряне до два месеца му изтича годността, независимо от срока. 
Абсолютно е забранено и недопостимо, да предоставяте Вашият инсулин да се ползва от друг болен или когото и да е, особено ако вече е отворен вече или сте използвали,
ПРАВИЛА ЗА ИНЖЕКТИРАНЕ И...
Както всички медицински отпадъци, употребените от Вас - писалки, игли, инсулини, памучета или тампони, както и ланцетите от убождащите устройства и тест-лентите от глюкомера ви се водят: биологичен отпадък и отношението ви към тях, трябва да е като към биологичен отпадък. След като са употребени и ненужни, те трябва да бъдат веднага изхвърлени, на подходящите за целта места. Тъй като не е лесно да намерим подобни места, е допустимо веднъж месечно събраните биологични отпадъци да се занесат до болнично заведение и да бъдат дадени за изхвърлени там или да съдействат за безопасното им унищожение. Ако все пак не го правите, направете всичко възможно, най-вече по отношение на иглите и мръсните памуци да са увити в подходяща хартия и след това изхвърлени. По отношението на използваните инсулинови патрони е добре също да ги защитите да не се повредят и наранят някого. Не разчитайте на никого да изхвърли вашите боклуци, освен ако не е оторизиран за това. Изхвърлянето на каквито и да е подобни отпадъци след природата е неудабно и неетично. Безотговорното им изхвърляне на улицата, на обществени места е абсолютно невъзпитано. Употребените от вас особено инсулинови игли да се предоставят на други лица е недопостимо, както и да приемето от друго лице за лична употреба. Подобни размяни на употребени вече консумативи носят сериозен риск от предаване на болести и зарази. По отношение на това, че боравите с биологичен отпадък бъдете отговорни и лоялни, възпитани и предпазливи
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg