РЕГИОНАЛНО ИНФОРМАЦИОННО-КОНСУЛТАТИВЕН ЦЕНТЪР

ЛЕЧЕНИЕ

ИНСУЛИНОВО

МЕДИКАМЕНОЗНО

ДИЕТОЛЕЧЕНИЕ

ЛЕЧЕНИЕ
За сега най-ефективното лечение на диабета, което се характеризира с намалено производство/абсорбация или липса на инсулин си остава да се достави тази липса чрез вкарване на инсулин от вън т.е подкожно, тъй като ако се приеме перорално, при стомашната обработка той се губи и не достига до кръвта. Днес има голямо разнобразие от инсулини на различни компании и видове. Като цяло и традиционните (човешките/конвекционалните/) и по новите - аналоговите  се делят на базални/бавни/ и болусни/бързи/, които се прилагат на принципа да наподобят нуждите на човешкият организъм от инсулин т.е. бавният инсулин с еднократно и/или двукратно дневно инжектиране (сутри или сутрин и вечер) покрива нуждите на организма от произведените от самия него захари/глюкоза сереч произведена захар от глюкагона и адреналина и др., като приложението само на бавен инсулин се нарича базален режим, който може да бъде самостоятелна терапия, докато не съществува   болусен режим, защото болусните инсулини са с цел да покрият високите нива на кръвната захар след хранене, затова в повечето случаи най-ефикасното приложение на инсулинова терапия е на принципа базално-болусен режим, което означава еднократно или двукратно инжектиране на базален инсулин и трикратно инжектиране на болусен инсулин или с две думи три пъти бърз и един-дваж пъти бавен.
Разбира се разработени  и много инсулинови смеси, които са с процентово отношение между бърз и бавен и могат да се прилагат веднъж или два пъти дневно
Важното е да се знае, че е лоша терапия диабетно болен тип 1 да се лекува с инсулинова смес, за този тип диабет най- подходящ е базално-болусен режим
Не е възможно и лечение с комбинация от инсулинова смес и базален или болусен инсулин
Избора на инсулин(и) и приложението се взима от ендокринолог и приложението му започва под наблюдение!

ЛЕЧЕНИЕ
Тук спадат няколко групи средства, всяка група има различен механизъм на действие, различни предимства и недостатъци. Тези антидиабетни средства повишават секрециаята на инсулин от панкреаса, намаляват призводството и отделянето на глюкоза от черния дроб, увеличават чувствителността на клетките към инсулина, намаляват абсорбцията на въглехидратите в тънките черва, намаляват изпразването на стомаха и отлагат резорбцията на въглехидратите в тънките черва. При избирането на най-подходящото лекарство или най-подходящата комбинация се имат предвид редица фактори като степен на повлияване на кръвната захар и спектър на благоприятни ефекти, странични ефекти, други заболявания на пциента, противопоказания и не на последно място-цена:
  • лекарства, които увеличават отделянето на инсулин от панкреаса - тук спадат сулфанилурейните препарати и меглитинидите. Сулфанилурейните препарати стимулират отделянето на инсулин и увеличават броя и чувствителността на клетъчните рецептори за инсулин. В България са често разпространени медикаментите Glibenclamid (Maninil) с двукратен прием по 2 таблетки, Glipizide (Glucotrol), Gliclazide (Diaprel), които са сулфанилурейни медикаменти от втора генерация и Glimepiride (Amaryl) от трета генерация, който се приема еднократно дневно. Тези лекарства бързо понижават кръвната захар, но крият известен риск от предизвикване на хипогликемия. Те не трябва да се прилагат при алергия към сулфонамиди. Меглитинидите също подпомагат отделянето на инсулин от панкреаса. Те имат бързо и кратко действие и се прилагат 30 мин. преди хранене. Те се дават до три пъти дневно преди основните блюда. Тези медикаменти също крият риск от хипогликемия, но значително по-нисък отколкото при сулфанилурейните. Към тази нова група медикаменти спадат Repaglinide (Prandin, Novonorm) и Nateglinide (Starlix).
  • лекарства, понижаващи количеството на произведената от черния дроб глюкоза - тук спадат бигванидите, те не влияят на панкреаса, а подобряват работата на инсулиновоте рецептори в клетките, потискат производството на глюкоза в черния дроб и понижават серумния холестерол и триглицериди (подобряват липидния профил). Бигванидите потискат апетита и се прилагат често при пациенти с наднормено тегло. Най-популярният медикамент в тази група е Metformin. Той се прилага по време на хранене. Негов потенциален страничен ефект е развитието на лактатна ацидоза и затова не се препоръчва при болни страдащи от сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и по време на рентгенови изследвания с инжектиране на контрастна материя.
  • лекарства, които подобряват чувствителността на клетките към инсулин - към тази група спадат Pioglitazone (Actos) и Rosiglitazone (Avandia). Ефектът им е най-силен в мастната и мускулната тъкан. Те действат бързо и се дават веднъж дневно; повлияват благоприятно съотношението на добрия и лошия холестерол; могат да се използват в комбинация с всички останали групи антидиабетни лекарства. Съществува малък риск от чернодробно увреждане като страничен ефект и затова не се прилагат при хора с чернодробна недостатъчност.
  • лекарства, които потискат абсорбцията на въглехидратите от тънкото черво - преди да навлязат в кръвта въглехидратите трябва да се "смелят" до прости захари (каквато е глюкозата) от ензимите в тънкото черво. Един от тези ензими се нарича алфа-гликозидаза. Ако този ензим се потисне, "смилането" на въглехидратите в тънкото черво става неефективно в голяма степен и резорбцията на глюкозата (навлизането и от храносмилателната система в кръвния ток) се забавя и намалява. Най-популярен от тази група у нас е препаратът Glucobay. Той е особено подходящ за пациенти с нарушен глюкозен толеранс, често за лечение на 2-и тип диабет се прилага в комбинация с други средства. Поради значителен риск от развитие на странични ефекти от храносмилателния път (диария, подуване, образуване на газове) лечението се започва с ниска доза, която постепенно се увеличава със затихването на оплакванията от стомашно-чревния тракт.
  • нови медикаменти, които повлияват контрола на кръвната захар - препаратът Symlin (pramlintide) e синтетичен аналог на човешкия амилин-това е естествен невроендокринен хормон, произвеждан от бета клетките на панкреаса, който съдейства за контрола на кръвната захар в периода след нахранването. Препаратът се прилага инжекционно при болни от 1-и и 2-и тип диабет, които са на инсулин. Амилинът е в оскъдно количество или липсва при болните от диабет. Прилаган паралелно с инсулина Symlin постига по-добър контрол над гликемията, намалява колебанията в стойностите на кръвната захар през деня, създава усещане за ситост и съдейства за намаляване на теглото, намалява потребностите от инсулин. Препаратът се инжектира преди хранене. Прилага се при болни от 2 тип диабет, които не могат да постигнат добър контрол над кръвната захар, самостоятелно или в комбинация със сулфанилурейни медикаменти и/или Metformin, както и при болни от 1 тип захарен диабет, които не могат да постигнат добър контрол над гликемията въпреки оптимизирането на инсулиновата схема. Byetta (exenatide) е първият медикамент от нова група антидиабетни лекарства, които се наричат инкретинови миметици. Той забавя изпразването на стомаха след нахранване и има много от ефектите на естествения чревен хормон GLP-1. Byetta се прилага при болни от инсулин тио 2 на лечение със сулфанилуреен препарат, метформин или комбинация от двете, при които не могат да се постигнат желаните стойности на кръвната захар. Препаратът също така потиска апетита и забавя абсорбцията на въглехидратите в кръвта. Лекартсвото се прилага инжекционно, два пъти на ден. Както и при Symlin, основният страничен ефект на Byetta е гадене.
  • комбинирани лекарства - сравнително нови лекарства са готовите комбинации Glybride/metformine (Glucovance), rosiglitazone/metformin (Avandamet) И glipizide/metformin (Metaglip). Предимството на тези лекарства е в по-малкия брой таблетки за пиене, което улеснява пациента и подобрява правилното провеждане на лечението.

Често тези медикаменти от различни групи се комбинират в двойни и дори тройни комбинации. Комбинират се лекарства , които имат различен механизъм на действие и действат на различни "нива". Често срещани комбинации са: сулфанилуреен препарат+бигванид или сулфанилуреен препарат +бигванид +глюкозен очувствител и т.н.

ЛЕЧЕНИЕ
В Пред Диабетното състояние или слабо изразен диабет т.е съвсем малко по-високи нива на кръвната захар от нормално приетите норми не се налага веднага да се запачне медикаменозно лечение, този етап може да се овладее и само с диета. Диета се формира от диетолог и ендокринолог и общо взето се свежда до ограничаване приема на въглехидрати - тестени изделия /хляб, всички видове макарони, сладкиши/, захарни и газирани напитки, ориз, картофи, за предпочитане пълното спиране на алкохол, мазни меса като свинско и агнешко, високо масленни млечни продукти, компоти, захар, мед, както и тлъсти и мазни рибни продукти. Вместо това се препоръчват първо повече движение най-малко пет пъти дневно по час физическа активност, леки храни със заместване на брашнения хляб със черен или пълнозърнест, повече зеленчуци,  пилешко, телешко и пуешко месо, ниско масленни млечни продукти, заместването на захарта с подсладители и леки рибни продукти бедни на мазнини, както и спиране на консумация на пържено, вместо това храните да се приготвят на пара или скара може и фурна.
Практиката показва, че добрата строга диета има не само удивителни резултати, но може да овладее изцяло състоянието. 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg